Kostpolitik

Hvad står menuen på?

Alle fortjener at leve sundt.
Når du er elev på efterskolen, har du mange forskellige fag og aktive linjefag, som kræver energi. For at kunne deltage bedst muligt i hverdagen, er det derfor vigtigt med en sund og varieret kost. Det er udgangspunktet for de seks måltider, vi dagligt serverer på Billeshave Efterskole.

 

Billeshaves kostpolitik

  • Vores mål er at give efterskolens elever sunde og spændende madoplevelser.
  • Maden er altid tilberedt ernæringsrigtigt. Vi læner os op ad de gældende officielle kostråd.
  • Vi bruger gode, friske råvarer, og maden er så vidt muligt tilberedt fra bunden med så få halvfabrikata som muligt.
  • Menuen afspejler sæsonens gældende råvarer – frugt, grønt, kød og fisk.
  • Vi ønsker at være i konstant udvikling med fokus på det gode, velsmagende måltid. Vi afprøver nye menuer – både i form af “dansk mad” og spændende retter fra resten af verden.

Vi arbejder miljøbevidst i vores hverdag i forhold til råvarer, indkøb, tilberedning og begrænsning af madspild.

De 7 kostråd

I køkkenet serverer vi mad og planlægger ud fra de 7 officielle kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Måltiderne på efterskolen

Vi serverer seks måltider om dagen (morgenmad, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad, aftenservering og “Nima”).

Her kan du læse, hvad måltiderne som regel består af. Der kan dog forekomme variationer:

Morgenmad

Morgenmaden består af lunt hjemmebagt brød/boller, ost, marmelade, smør/Becel, cornflakes, havregryn, mysli, Havrefras, økologisk mini- eller skummetmælk og frisk frugt.

Vi drikker kaffe, te og vand til. Som variation er der nogle gange havregrød eller forskellige pålægstyper. Fredage er der desuden Cheasy youghurt og pålægschokolade.

Formiddagsmad

Om formiddagen er der mulighed for at få kaffe, te, frugt, grønt og grovboller.

Frokost

Der vil hovedsageligt være en varm hovedret med tilbehør, variationer af spændende salater, gnavegrønt og groft brød. Desuden er der vegetarrettet til alle elever to gange om ugen

Vi drikker vand til maden

Eftermiddagsmad

Om eftermiddagen serverer vi “to go” frugt og snacks.

Aftensmad

Der serveres på en buffet, der består af rugbrød med diverse pålægstyper, fiskeretter, lun ret og varierende salater, pastasalater og grønt. Her er også groft brød, diverse oste og frugtfade på buffeten.

Vi drikker vand til maden.

Sen aften (”Nima”)

I ugens løb varierer vi mellem frisk udskåret frugt, frugtkurve, hjemmebagt brød og boller, og en gang om ugen er der kage eller andet sødt. Herudover er der te og kaffe.

Hver tredje fredag og i weekenderne er det hele lidt anderledes. Der serveres lidt ekstra lækkert som fx skyr med frugtsovs, pandekager, juice og pålægschokolade.

Vegetar- og specialkost

Er der noget, du ikke kan tåle (fx laktose eller gluten), er du vegetar, spiser du ikke svinekød, eller er der andre hensyn, vi skal tage, vil vi gerne, at du oplyser det ved indmeldelse.

Diæter såsom glutenallergi / laktoseintolerance eller andet skal ske i samråd med hjemmet, og der skal være en lægelig erklæring.

Køkkenet - Billeshaves hjerte

Køkkenet på efterskolen er på mange måder skolens hjerte og skaber rammer for fællesskabet. Derfor indtager vi også dagens tre hovedmåltider sammen.

Vores personale sætter stor ære i hele tiden at udvikle og finde ny inspiration til ”det gode måltid”. Det er også i køkkenet, man finder den gode stemning, og der er altid tid til en snak om ”løst og fast”.

Køkkentjansen

Som elev vil du i løbet af året på skift indgå i et køkkenteam med dine kammerater i kontaktgruppen. Det er vigtigt selv, at du selv har indflydelse på din sundhed og trivsel, og du vil derfor lære om blandt andet mad lavet fra bunden, være med til at bage vores brød, ordne grønsager og have fokus på hygiejne, rengøring og opvask.

Så vidt det er muligt, har du som elev også indflydelse på madønsker – både til frokosten og til diverse arrangementer såsom gallafest, Halloween osv. Der er i løbet af skoleåret temauge med spændende mad fra hele verden.

Har du spørgsmål til maden eller køkkenet på Billeshave, er du meget velkommen til at sende en mail til vores køkkenleder: Marlene Thomsen.